Er zijn steeds meer zzp’ers in Nederland. De afgelopen jaren hebben meer mensen de kans om voor zichzelf te beginnen aangegrepen. Tijdens en na de pandemie zal dit alleen maar toenemen. Veel mensen zijn hun werk verloren en zien dat er bij een baan ook veel onzekerheid komt kijken. Wanneer we aan zzp’ers denken dan gaat het vooral over mensen in de creatieve sector. We zien zzp’ers vaak als mensen die vanaf hun laptop hun bedrijf runnen, of als fotograaf naar klanten toegaan. Maar het mag niet vergeten worden dat er in de landbouw en bouwsector ook heel veel mogelijkheden zijn om als zzp’er aan de slag te gaan. Een goed voorbeeld is Pieter van Middelaar. In dit artikel bespreken we hoe hij zijn bedrijf als processierups verwijderaar heeft opgezet.

Boerengezin

Pieter kwam al uit een ondernemend boerengezin en besloot al snel dat hij zelf ook ondernemer wilde worden. Nog tijdens zijn VWO heeft hij met heel hard werken veel geld opgespaard om dit te investeren in zijn eigen bedrijf. Maar wat voor investering heeft hij gedaan. In de afgelopen jaren zag hij dat de processierups voor steeds meer problemen zorgde in verschillende delen van Nederland. Hij deed marktonderzoek en realiseerde zich dat er veel geld te verdienen is met het verwijderen van deze rupsen. Hij wilde dit goed aanpakken en investeerde dus in een verreiker. Deze machine heeft hij omgebouwd tot de eerste processierupsen verwijderaar die op deze manier werkt. Nu gaat werkt hij lange dagen in de lente en zomer om de rupsen te verwijderen. In de winter kan hij de machine voor andere doeleinden inzetten of verhuren.

Investeren in machines

Investeren in dergelijke landbouw en bouwmachines is daarom een echte kans voor ondernemers. Het kost wat geld maar je kunt de machines zowel inzetten als zzp’er en de machines verhuren. Op websites zoals trucks.nl kun je deze machines kopen en verkopen. Hier staat bijvoorbeeld een hoogwerker te koop maar ook vele bestelbusjes, verreikers en andere soorten machines. Het verhaal van Pieter van Middelaar geeft aan dat er niet alleen zzp’er ondernemingskansen zijn in creatieve sectoren maar ook in de bouw en landbouw. Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat 30% van alle land- en tuinbouwbedrijven werk uitbesteedt aan zzp’ers. Ze zetten zzp’ers vooral in tijdens piektijden of in een periode van sterke groei van het bedrijf.